02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Почивка в Айвалък

 
 

Кратко представяне на Айвалък

Айвалък е малко градче, сгушено сред маслинови дръвчета край кристалните води на Егейско море. Градът има население от 30 хиляди души, а името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от безкрайни градини с маслинови дървета. Градът е все още недокоснат от западния туризъм и любим семеен курорт на турците. Той пази красотата на античното си минало, а из улиците му кипи ориенталски живот. Курортът е най-близо разположения до България – само на 600 км, което го прави и много предпочитан за почивка сред българите. Тук климатът позволява да се почива през цялото лято. Една от забележителностите на курорта са километричните му плажове с фин пясък и чисти води, които не се помрачават и за секунда от вълни. Най-добрият плаж по цялото северно Егейско крайбрежие е Саръмсаклъ, което в превод означава Чесновият плаж. Някои от забележителностите в околността са остров Джунда, Трапезата на Дявола, а  на час път с ферибот се намира митичният гръцки остров Лесбос, който също може да посетите по време на почивката си в Айвалък.

Айвалък е един от най-зелените курорти в Турция. В околността има близо 2 милиона маслинови дръвчета и е може би най-голямата маслинова градина в света. Производството на зехтин е основен поминък на местното население. Зиме над тесните улички надвисва димът от фабриките за олио, а ароматът на маслини насища въздуха на десетки километри наоколо.

Остров Алибей, известен още като Джунда, е малък остров част от архипелага на Айвалъшките острови. До него се стига както с корабче, така и по моста, който го свързва със сушата. На острова има две главни забележителности - многобройните църкви и манастири и рибни ресторантчета, натъпкани едно до друго по крайбрежието.

Хълмовете заобикалящи града са известни под името „Шейтан Софрасъ“ – в превод от турски означава „Трапезата на Дявола“. Те се издигат над Айвалък и остров Джунда. Това е една от най-популярните забележителности сред туристите, които почиват в Айвалък, по-специално поради впечатляващия залез, който от това, най-високо в Айвалък място, е незабравим спомен. Според легендата Дявола откраднал дъщерята на султана и на това  място е бил заловен. И днес може да се види отпечатъка, оставен от стъпката му. В нея туристите хвърлят монети, за да им се изпълни едно желание от дявола. Туристи от цял свят посещават това място известно с поразителната панорамна гледка към Айвалък и островчетата около него и с невероятно красивия и романтичен залез.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах