02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Почивка в Бодрум

 
 Кратко представяне на Бодрум

До 60-те години на 20 век Бодрум е малко рибарско селище, а днес е модерен туристически център, който привлича множество туристи с кристално чисти води и прекрасни условия за почивка. Съвременният град се простира край брега на два сърповидно изрязани залива и е любимо убежище на турския хайлайф. Поети и художници, писатели и музиканти, бизнесмени и филантропи идват тук, за да се насладят на дългите великолепни плажовете и очарованието на нощния живот.

Постоянното население на Бодрум е около 30 000 души. Основният поминък тук са туризъм, риболов, яхтостроене, земеделие, тъкачество. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Центърът на град Бодрум се намира близо до пристанището, където магазинчета, барове и ресторанти са се сгушили в каменни улички, под сянката на замъка Св. Петър. Главната улица се казва Джумхуриет, и е по-известна, като улицата с баровете.

През античността градът се е казвал Халикарнас. Основан е през 11 век пр. новата ера, като една от първите гръцки колонии в Азия.  „Петронионът“  или замъкът на Св. Петър е най-забележителното историческо място в Бодрум и едно от най-великите постижения на късно средновековната военна архитектура. Замъкът гледа към международния яхтен клуб, а неговите красиви градини, се виждат от всяка част на града, като декор от средновековна приказка. Вътре се намира необикновеният и интересен Музей на подводната археология, със съкровища, намерени от историческите корабокрушения и развалини, открити в Егейско море. Амфитеатърът е другото свидетелство за великото минало на Бодрум. Древният театър е един от малкото оцелели пред елинистични театри в Мала Азия, а също и един от най-старите. Разположен е на склон с чудна гледка към града и е събирал около 13 000 човека. Днес е реставриран и се използва за провеждането на музикални прояви и много спектакли.

Съвременният Бодрум е уникален по себе си курорт, едновременно динамичен и уединен. В околността му има повече барове, отколкото в който и да било друг град на Турция, които отговарят на всеки вкус и желания. Пазаруването по главната улица на Бодрум е популярна атракция за туристите. Всеки вторник има голям пазар за дрехи, а всеки петък - пазар за плодове и зеленчуци. В Бодрум в повечето ресторанти се предлага както местна, така и европейска кухня, а на крайбрежната улица, кафенетата предлагат спокойна атмосфера за чаша турско кафе.

Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Намира се на около 3 км от Бодрум. Името му идва от Кюмбет - „Kumbet“, така са наричали  белите куполни резервоари за вода в района. Тук се намират едни от най-дългите плажни ивици, а улиците вибрират до сутринта от ритмите и звуците, които се носят от многобройните барове, дискотеки и улични кафенета.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах