02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Почивка в Гърция

Хотели на Халкидики-Касандра
Хотели на Халкидики-Ситония
Хотели на Халкидики-Атон
Хотели на Халкидики-Неа Каликратия
Хотели на Олимпийска ривиера
Хотели на о-в Тасос

 

От 01.01.2018 г. в Гърция се въвежда „ курортна такса”, която се заплаща от госта при настаняване:

Кратко представяне на Гърция

Гърция неслучайно е сред най-предпочитаните туристически дестинации. Слънце, море, райски острови с прекрасни плажове и многобройни исторически забележителности с хилядолетна древност са само част от причините да посетите тази невероятна страна. Гърция е любима дестинация на милиони европейци, които идват тук, за да се насладят на незабравимите природни красоти, древната култура и топлите води на Егейско, Йонийско и Средиземно море. Гърция е преди всичко морска държава. Тя има 12-тата най-дълга брегова линия в света с дължина 13 676 км. Страната е разположена в югоизточната част на Европа и е най-южната на Балканския полуостров. Палитрата от гръцки острови е толкова голяма, че изборът за почивка е труден. Броят на островите е над 3000 с обща площ от 24,8 хил.кв.км. Само между 166 и 227 обаче са населени. На гръцките острови са възникнали едни от най-старите европейски цивилизации (Цикладите, Минойската цивилизация и др.) и притежават уникални археологически забележителности, неповторимо архитектурно наследство, очарователни местни традиции на древна и многоаспектна култура. Всички тези елементи в комбинация с отличния климат, кристално чисти морски води и малките разстояния между пристанищата, са превърнали гръцките острови в притегателно място за гръцки и чуждестранни посетители.  Гърция има какво да предложи дори на най-взискателните туристи. Независимо дали предпочитате спокойна лятна почивка на плажа или сте активни фенове на водните спортове, или пък искате да се потопите в миналото на Древна Гърция, страната няма да ви разочароват нито за миг. Може да разгледате и нашите предложения за лятна почивка в южната ни съседка - Александруполис, Олимпийска Ривиера, Халкидики - Неа Каликратия, Халкидики – Касандра, Халкидики – Ситония, Халкидики – Атон, Халкидики - Флогита, Кавала, Корфу и остров Тасос

Гърция граничи с Албания, Македония, България и Турция. Общата дължина на границите е 1 227 км. Бреговете са силно разчленени, а многобройните малки и големи заливи са удобни за пристанища, което благоприятства развитието на корабоплаването от древността до сега. Столицата и най-голям град на Гърция е Атина и се намира по южното крайбрежие на страната.

Населението на Гърция е почти 11 милиона души. Основната част от населението са гърци, изповядващи православно християнство. Интересен е фактът, че през последните години все повече европейци идват да живеят и работят в Гърция, заради средиземноморския начин на живот, слънцето, морето, както и заради неповторимата местна култура, която се усеща навсякъде. Страната е особено атрактивна за богати туристи, които просто търсят идеалното място за инвестиране в недвижима собственост.

Гърция има необикновено красива природа, съчетана с уникално балканско очарование. Релефа на страната е предимно планински, което в комбинация с хубавия климат и близостта на средиземноморския басейн правят Гърция една от най-добрите за туризъм и рекреация страни в света. Въпреки относително малката си територия, климатът на Гърция варира значително между различните райони. Страната е предпочитана дестинация най-вече заради това, че предлага многобройни слънчеви дни през летните месеци. В южните части на страната обикновено летните температури се задържат от април до ноември. Това е и периода, в който температурата на въздуха и на морската вода са достатъчно високи за плуване и летен туризъм. Пролетта и есента са подходящо време за посещение на южните части, тъй като тогава не е толкова горещо, докато през месеците юли и август температурите могат да достигнат дори 40-42°C на сянка. В северната част на страната климатът е подобен, но летният сезон обхваща месеците от май до октомври. Летните жеги са през юли и август, но са по-лесно поносими в сравнение с южна Гърция. Зимата в Гърция е много кратка. Продължава от декември до март. През тази част от годината пада и основната част от валежите. В някои студени дни е възможно температурите да паднат дори до 0 °C и да са придружени с обилни снеговалежи.

Гърция е индустриално-аграрна страна със значителна зависимост от чуждестранния капитал. Набляга се на леката и хранително-вкусовата, на нефтопреработващата, рудодобивната и алуминиевата промишленост. Териториалното разпределение на производителните сили е крайно неравномерно. В Атина и Солун се формира 69% от националния доход и се произвежда над половината от промишлената продукция на Гърция. Хранително-вкусовата промишленост е най-старият индустриален отрасъл. Много добре развита е маслодобивната промишленост. Страната е известна с добиването на зехтин, чието производство се явява между 200 и 300 хиляди тона в зависимост от реколтата на маслините. В отрасъла действат над 100 предприятия в Тесалия, Атика, Пелопонес, Крит и Егейските острови. Голяма част от продукцията се изнася.

Вторият по значение отрасъл в гръцката икономика е селското стопанство. Той формира 14% от националния доход на страната. В неговата структура водещо място има растениевъдството, което дава 2/3 от селскостопанската продукция. Гърция е специализирана в отглеждането на цитрусови култури като портокали, мандарини, лимони. Около 1/3 от производството се изнася. Големи количества от тези плодове се преработват в сокове и се предлагат на международния пазар в оригинални опаковки.

В Гърция бива отглеждано огромно разнообразие от маслини.  Маслинената култура е разпространена още от древността и на практика присъстват на гръцката трапеза от незапомнени времена. Над 90% от световната реколта от маслини се използва за производство на зехтин, а почти 98% от земите, отделени за отглеждането на маслинови дървета се намират в региона на Средиземно море.  По добив на маслини Гърция заема трето място след Испания и Италия. Всъщност, маслиновото дърво е най-старото култивирано дърво на планетата. Според гръцката митология Атина, дъщерята на Зевс, е засадила първото маслиново дърво, и поради тази причина Зевс е дал на богинята власт върху Атина и Атика, признавайки маслиновото дърво като най-полезно за човечеството, тайна за дълголетие и панацея срещу всякакви болести. Маслиновите дървета са били свещено растение: на хората е било забранено да ги докосват, а дървесината от тях е можело да се използва само за изработване на религиозни статуи.

Благоприятните почвени и климатични условия спомагат за отглеждането на лозя, които заемат 2,5 млн. декара земя. Тук виреят винени и десертни сортове грозде. Отглеждат се и безсеменни сортове за производство на стафиди. Гърция е най-голям производител и износител на стафиди в света.

Туризмът винаги е бил един от основните стълбове на гръцката икономика. Страната посреща над 20 млн. туристи годишно, което я нарежда на челните места в списъка на световните туристически дестинации. За 2014г. LonelyPlanet избра да класифицира страната като топ европейска туристическа дестинация за годината заради луксозното преживяване на достъпна цена. Туристите избират Гърция заради разнообразните услуги като чисти плажове, величествени планини, богата история и традиции, възможност за всякакви спортове, круизи, инсентив пътувания и уикенд пакети. Много от плажовете притежават “Европейски Син Флаг” и предлагат не само плуване, но и гмуркане, подводно плуване с водолазно оборудване, водни ски, ветроходство  и уиндсърфинг. От гледна точка на транспорта, най-голямо значение има морският, който осъществява 90% от външните и 30% от вътрешните превози. Добре развити са автомобилния и въздушния транспорт. Атинското летище не само, че е много голямо, а и се явява важен транспортен възел.

Интересни факти за Гърция:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах