02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Почивка в Турция

 Хотели в Кушадасъ
Хотели в Дидим
Хотели  в Айвалък
Хотели в Мармарис
Хотели в Бодрум
Хотели в Анталия

Кратко представяне на Турция

Турция е една от най-известните страни, разположени на два континента – Европа и Азия. Азиатската и европейската част на страната са разделени от Мраморно море и проливите Босфор и Дарданели. Турция е своеобразен мост между източна тайнственост и западна съвременност, съхранила в себе си традициите на два свята – този на съвременното западно влияние и светът на религията със своята многовековна история. Турция е съчетание между национален колорит и модернистичен стил  и същевременно може да предложи на своите посетители многобройни интересни забележителности и древни паметници, прекрасни морски курорти и красиви гори и планини.  Всичко това, несъмнено прави Турция една необикновена страна, привличаща туристи от цял свят.

Турското крайбрежие е едно от най-популярните места за отдих. Бреговете на Турция се мият от четири морета – Черно море, Мраморно море, Егейско море и Средиземно море. Бреговете на Турция са осеяни с плажове, китни заливи, лагуни, пристанища, острови и полуострови.  Благоприятният климат, големият избор от морски курорти и хотели правят сезона в Турция почти целогодишен. Всеки, който е бил поне веднъж в Турция, знае, че почивка тук означава високо качество, комфорт и не на последно място - достъпни цени. Всяка година се строят нови хотели, стремящи се да превъзхождат другите по разкош, предлагани услуги и ниво на обслужването.

Турция е истински туристически рай. Предлага различни курорти за всеки вкус, като същевременно се залага на All Inclusive пакетите, чиито цени са доста изгодни. През последните 20 години Турция се превърна в една от най-предпочитаните морски  дестинации за летен ваканционен туризъм, особено сред българите. Някои от най-известните курорти са Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис, Анталия, Алания, Кемер, Белек, Сиде.

Турската култура

Страна с огромни исторически и културни традиции, Турция е страхотен пример за хармонично съчетание на ориенталски колорит и западна класика. Две направления в областта на архитектурата и музиката, живописта и скулптурата, които ползотворно сътрудничат на територията на Мала Азия.

Турската култура е изключително богата и е една от причините страната да привлича милиони туристи годишно. Голяма роля за местното културно богатство е изиграло уникалното ѝ местоположение между Европа и Азия. Също така Турция е повлияна силно и от това, че има много широк излаз на Средиземно море, а както е известно Средиземноморието притежава уникални културни особености, които са характерни само за народите от Южна Европа и Северна Африка. Хората обичат да започват деня си на чаша силно турско кафе, седнали в някое от многобройните кафенета близо до морето. Подобно и на другите средиземноморски страни и тук се цени особено много свободното време, най-вече на обяд, когато се сяда на масата за по-дълго време. За сметка на това вечерите са доста оживени и по улиците има хора до късно. Предполага се, че този навик в Южна Европа и Турция се дължи на горещия климат в тази част от света.

Общественият и деловият живот в Турция е съставен от два елемента - ислямски традиции и модерна светска държава. В големите градове и в западната част на страната преобладава прозападният стил, докато в малките градове и селските райони са запазени по-традиционните форми на поведение и общуване. Семейството и роднинските връзки оказват влияние върху поведението в общество. В основата на деловите отношения са личните контакти и изграденото доверие. Важна роля играят не само финансовите аспекти, но и категории като уважение, достойнство, престиж и влияние.

Семейството е в сърцето на ежедневния живот в Турция, независимо дали това се отнася за турци, кюрди или араби. Членовете на големите фамилии обикновено живеят близко един до друг в градски квартали, по-голяма част от социалните взаимодействия са свързани с посещения по домовете на роднини – родители, индивиди от същото поколение, баби и дядовци, лели и чичовци. Момчетата и момичетата израстват с братовчедите си като с най-близки приятели. От ранно юношество до съзряването си повечето хора се стремят да се държат така, че да не донесат срам в семейството.

Гостоприемството и учтивостта са основни черти от характера на турците, които в същото време са неразделна част от личностното им самоопределяне. Турците са много приятелски настроени и гостоприемни хора. Ако турчин ви покани на гости, само половин час след запознанството ви, не изпадайте в паника. А ако се съгласите да окажете чест на турския си приятел като посетите дома му, вие си гарантирате вкусна и обилна трапеза. Турците се отличават с честност и вежливост, а също така са и много любезни. Те обичат да задават много въпроси от личен характер, например: „Откъде сте?“, „Колко деца имате?“, „Сам ли сте?“, „На колко години сте?“ и така нататък. За повечето гостуващи такива въпроси могат да изглеждат неприлични, но за местните това е съвсем нормална практика. Имайте предвид, че трябва да се събуете и оставите обувките си на входа, влизайки в дома на домакина. Освен това обувките се оставят отвън и когато се посещава джамия. Тогава и дрехите трябва да са благоприлични, а жените задължително трябва да скрият косите си.

Турските търговци обичат да се пазарят. Правят го не само заради парите, но и за забавление. Особено приятно им е, ако някои фрази бъдат произнесени на родния им език, поради което можете да спечелите известно уважение, а оттам и по-добра цена.  Пазарлъкът е на почит и ще ви сметнат за доста груб, ако не се пазарите в магазините. Дори да си тръгнете, навярно магазинерите ще ви догонят с по-добра оферта и по-ниска цена.

Интересни факти за Турция

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах