02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Актуална информация за влизане на територията на Гърция

Информация от 28.04.2021

Считано от 01.05.2021 г. при прибиране в България от чужбина, за освобождаване от карантина ще се признават следните документи:

  • Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 (14 дни след втора доза).
  • Отрицателен резултат от PCR тест или антигенен тест.
  • Положителен тест за преболедуване на COVID-19 през последните 6 месеца.

Информация от 19.04.2021
https://mfa.bg/bg/situationcenter/29307

Гърция отменя карантината при влизане в страната за граждани на ЕС

От 19.04.2021 г. се отменя изискването за 7-дневна карантина при влизане в страната за граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените арабски емирства, на Сърбия и на Израел.

От 14.05.2021 г. българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция (при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него). Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.
Остава и възможността за представяне на негативен резултат от тест по метода PCR, направен не повече от 72 часа от влизането в Гърция. Изискването за попълнен PLF и наличие на QR код все още е в сила.

Въвежда се и нова възможност за представяне на сертификат за ваксинация за COVID-19. Сертификатът за ваксинация следва да е на английски език, да е издаден от публичен орган в съответствие със съответното национално законодателство. При влизане в Гърция следва да са изминали 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът включва името на лицето, вида и броя на дозите на ваксината.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст.

В случай, че нямате сертификат за ваксинация или не сте преболедували скоро COVID-19, ние от Версо Травъл имаме сключен договор с лаборатории Рамус, посредством който предлагаме направа на PCR тест, изискван при влизане в Гърция, на цена от 72 лв. на човек. Сумата е платима към нас и срещу нея ще получите предплатен ваучер, с който да си направите тест в клон на избрана от Вас лаборатория Рамус в страната (списък ще намерите тук: https://bit.ly/2OOXpMU). Всички туристи, които имат резервация за почивка в Гърция или желаят да направят такава, могат да се възползват от тази услуга.

Със същото решение на правителството на Гърция, от 19.04.2021 г., се отваря и ГКПП Маказа-Нимфеа за трафик на пътници в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч. За пътници остава отворен и ГКПП Кулата-Промахон. От 14.05.2021 г. граничният пункт Капитан Петко Войвода-Орменион ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП Кулата-Промахон, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч. Останалите пунктове обслужват само тежкотоварния трафик, а ГКПП Ивайловград-Кипринос е затворен. При влизане в страната, гръцките власти на случаен принцип правят бърз или PCR тест на границата.
По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 00:30 ч. до 5:00 ч.

От 14.05.2021 г. са в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки в Гърция, сред които се премахва задължението за придвижване на гражданите след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. Отворени са организираните плажове, увеселителните и тематични паркове, както и откритите места на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Информация от 14.05.2021 г.
https://coronavirus.bg/bg/news/1850

 

Формуляр за определяне на местоположението на туристите (PLF) трябва да бъде попълнен онлайн най-малко 48 часа преди влизането на чужденците в страната. Той включва информация като продължителност на предишен престой в други страни. След това регистрираният получава имейл и код, с който ще може да влезе в Гърция.

ФОРМУЛЯРЪТ МОЖЕ ДА ПОПЪЛНИТЕ ТУК

Стъпки за регистрация в сайта за онлайн декларации с QR код при пътуване в Гърция:

1. Задължително всичко се попълва на латиница!

2. Натиснете върху бутона "Start Here" и след това изберете "Register", където се въвеждат личен e-mail адрес и парола.

3. На посочения от Вас e-mail ще получите линк за активиране на профила в сайта https://travel.gov.gr/#/user/login .

4. След това се използва регистрираният e-mail и парола, за да се продължи с регистрацията.

5. Попълват се задължително всички полетата, над които няма текст "Optional".

6. Задължително се попълва информация за постоянния Ви адрес, като тази информация се дава, когато се достигне до раздел "Permanent address".

7. Задължително се попълва информация за адреса на хотела или мястото, където ще бъдете настанени по време на престоя си в Гърция. Тази информация се попълва, когато се достигне до раздел "Temporary address".

8. Ако не пътувате сами, може да регистрарате и пътуващите с Вас хора, като преди да завърши регистрацията натискате върху "Add Family member" или "Add Travel companion" и добавяте имената на пътуващите.

9. След завършването на регистрацията, ще получите на посочения от Вас e-mail, така наречената он-лайн декларация с QR код. Запаметете декларацията с QR код на Вашия мобилен телефон или я принтирайте.

10. От един регистриран e-mail може да се издаде САМО една онлайн регистрация с QR код!!!

11. Издадената онлайн декларация с QR код се предоставя задължително на гръцките власти при влизане в Гърция!

 

Информация от 11.07.2020
https://mfa.bg/bg/situationcenter/25986
 
Списък с лицензираните български лаборатории, чийто тестове за COVID-19 ще бъдат признавани от гръцката страна, може да откриете в прикачената към съобщението Заповед No РД-01-336/12.06.2020 г. на Министерството на здравеопазването или да свалите оттук: СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ.
 

Протокол за пристигащи по сухопътна граница:

► Пристигане в зоната за проверка.

► Задължително представяне на попълнената "PLF" форма, както и вашия QR код. Той може да бъде представен на властите от вашия мобилен телефон или на хартиен носител. Той бива издаден, след като попълните онлайн формуляра.

► В зависимост от вашия код, ще ви бъде позволено да продължите или ще бъдете насочен към място за тест. Ако всичко е наред, ще ви бъдат дадени инструкции за реакция при поява на симптоми на COVID-19, докато се намирате на територията на страната. Ако развиете такива, сте длъжни веднага да сигнализирате на гръцката Здравна инспекция.

► Ако по време на престоя си в Гърция ще посетите няколко места, сте длъжни да попълните декларация, упоменавайки ги. Трябва да вземете предвид всички дестинации, на които ще бъдете през следващите 7 дни.

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr ; consular.athens@mfa.bg ; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg .

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах