02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Ахелой

Ахелой

Курортът Ахелой е разположен на брега на Южното Черноморие, северно от град Бургас, в община Поморие. Релефът около района е предимно равнинен, а климатът се характеризира с мека зима и прохладно лято, което прави мястото приятно и желано за живеене и отдих. Край града протича река Ахелой и се влива в Черно море. Плажната ивица е дълга близо 10 км. Тя започва от къмпинг Ахелой и стига чак до град Поморие. Плажът е непокътната ивица земя, като от едната страна е морето, а от другата - Поморийската лагуна.
 
Ахелой става все по-предпочитана и атрактивна дестинация за туризъм, поради близкото си разположение до по-големите курорти Слънчев бряг, Несебър и Поморие, като в същото време предлага на своите посетители чист въздух, спокойствие и тишина сред красива природа.
 
До града се намират останки на римска крепост. Друга забележителност е Ахелойският фар, който е изграден през 2008 година и се намира на Латерновия нос. Близо до града, между Равда и Несебър, има аквапарк.
 
Поморийско езеро

В близост се намира Поморийското езеро. То представлява свръхсолена лагуна с естествен произход. Дъното му е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи. Още от древността северната част на езерото се използва за солодобив. Високата соленост е създала уникална среда, към която са се приспособили различни растителни и животински организми, много от които редки и световно застрашени видове. Над Поморийското езеро преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Виа Понтика. Това обуславя голямото разнообразие от птици – общо 269 вида. В Посетителския и природозащитен център могат да бъдат наблюдавани защитените територии чрез наблюдателни тръби и бинокли. В района на езерото са обозначени два типа маршрути - орнитологичен за любителите на птиците и ботанически за любителите на растенията. Поставени са информационни табели, карта на езерото и маркирани маршрути.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах