02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Аркутино

Аркутино

Кристално чисто море, фин златист пясък, спокойствие и романтика. Ако и Вие мечтаете да усетите тази неповторима атмосфера, Аркутино е едно съвършено кътче на българското Черноморие, идеално за Вашата лятна морска почивка!

Плажът на Аркутино е разположен между полуострова Свети Тома и Приморско и се намира на около 50 км южно от Бургас.  Плажът е част от резерват Ропотамо, разположен между курортните комплекси Дюни и Приморско. Аркутино се отличава с красива и дълга плажна ивица, както и кристално чиста морска вода. Името на плажа идва от разположеното тук блато-лагуна Аркутино, още познато като Мечешкото блато. От плаж Аркутино се разкрива и красива гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси. Едно от предимствата на плаж Аркутино е обширната свободна зона за плажуване, където всеки може постави своите чадър и хавлия, без да се притеснява от останалите туристи. За любителите на водните спортове има сърф училище, а следобедният вятър е отличен за начинаещи.

Плаж Аркутино

Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба-джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици. Климатът тук и мястото са изключително подходящи за виреене на защитения вид бяла пясъчната лилия.

Пясъчна лилия

Сравнително близо до Аркутино са курортите Созопол, Приморско, Китен, Дюни и Черноморец, както и къмпингите “Веселие”, “Златна рибка”, “Смокиня” и “Каваците”. Само на по няколко километра са култовият мегалитен комплекс Бегликташ, реките Ропотамо и Велека, както и Поморийското езеро.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах