02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Балчик

Балчик

Балчик е малък живописен град, разположен на Северното Черноморие в област Добрич. Градът има много исторически и природни туристически ресурси, както и древна атмосфера, запазена през вековете. Той е основан преди около 2600 години като гръцки град с името Круни. „Круни” означава минерални извори, подземни реки или източници. По-късно, по времето на Александър Велики, градът е наречен на гръцкия бог на виното и веселието Дионис – Дионисополис. В наши дни са открити много останки от древни укрепителни съоръжения, които са доказателство за големите размери на града още в древността.

В Балчик има разнообразни възможности за развлечения – многобройни заведения, магазини, интересни природни, исторически и архитектурни забележителности - Ботаническата градина, Архитектурно – Парков Комплекс Двореца, Етнографски музей, Художествена галерия, Градски исторически музей, Текето. Близо са и известните курортни комплекси Албена (13 км), Златни пасъци (27 км), както и най-големият град на Българското Черноморие - Варна (40 км). В района се намират още интересни места – село Кранево, рок столицата на България – град Каварна, както и много къмпинги. Недалеч са и Камен бряг, Тюленово и резерватът с крепостта Калиакра. В околностите на гр. Балчик има 3 големи комплекса с професионални голф игрища.

Бреговата ивица на Балчик е дълга цели 4 км. Плажовете в самия град са малки и тесни, но само на няколко километра от града има широки и пясъчни плажове - местността Тузлата, известна с лечебната си кал, местност Икантълъка, плаж Топола, Кибела Бийч, Аргата плаж, Бендида Бийч и залив Болата, който е един от най-красивите плажове на българското Черноморие. 

Символите на град Балчик са Дворецът и Ботаническата градина - най-голямата на Балканския полуостров и втора по големина в света.

Двореца

Двореца
Една от най-големите забележителности в Балчик е комплекс Двореца. Официалното му име първоначално е било „Дворец Тихото Гнездо”. Той е построен между 1926 и 1937 година – период, в който областта е била част от република Румъния. „Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Той е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство. Дворцовият комплекс включва няколко вили, зала за пушене, винарна, електростанция, манастир, аязмото, параклис и много други сгради, както и голям парк и ботаническа градина, поддържани и управлявани в наши дни от българската държава. В непосредствена близост до терасите е оформен красив водопад с височина на пада 25 метра. В северната част на градината е разположена малка постройка, която е съществувала още преди да бъде построен дворецът. От стената й извира силна струя вода, за която се вярва, че е лековита. Там е построено малко параклисче – аязмо.

Ботаническата градина

Балчик градина
Университетската Ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Общата площ на градината е 65 дка, където са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Впечатляваща е колекцията от големи кактуси на площ от 1 дка. Много са екзотичните растителни видове сред цветните лехи, храстите и старите дървета. Тук се отглеждат около 2000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода. В красиво оформени партери и кътове на градината са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове – древното гинкго, метасеквоята (индивид с такива размери и на такава възраст извън естествения ареал има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и др. През 2005 г. територията на градината е обявена за Защитена местност – “характерен ландшафт, създаден от хармоничното съжителство на човека и природата”. Тук специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах