02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Царево

Царево

Град Царево е разположен на полуостров, на около 66 км южно от Бургас. Само на около 40 км южно от Царево е границата на България с Турция. Територията на общината заема голяма част от Странджа планина, а бреговата ивица е силно разчленена. На юг от града се намира връх Папия с 502 м надморска височина и гледката оттам към Царево и крайбрежието на Странджа е прекрасна. С многообразието от природни, исторически и архитектурни забележителности, Царево се очертава като една от най-атрактивните дестинации за отдих на Южното Черноморие.

Царево

Мекият климат, близък до този на страните от средиземноморския басейн е привличал хората да се заселват по тези земи от най-дълбока древност. Затова следите от човешко присъствие и паметници на културата са много и изключително разнообразни – уникални тракийски гробници, добре запазени останки от гръцкото и римското владичество, базилики от ранно християнство и късно средновековие. Хилядолетната човешка цивилизация по тези земи е оставила тук множество оригинални културни паметници: долмени, тракийски светилища и жертвеници, надгробни могили и могилни некрополи, множество параклиси и свещени извори.

Днес Царево се дели на стара и нова част. През 80-те години на ХІХ век голям пожар унищожил голяма част от града и днес са много малко сградите, останали отпреди пожара. На южния полуостров на Царево се намира църквата „Свето Успение Богородично”. На мястото на сегашната църква е съществувал друг храм. Църквата е строена през 1831 г., а съвременният й вид е от 1895 г. Част от иконите в храма се датират от края на ХVІІІ в. На 7 км от града е курортното селище Лозенец, в близост до Царево се намират плажовете на бившите къмпинги „Корал”, „Юг” и „Оазис”. Недалеч са и други курортни градчета като Ахтопол, Синеморец, Китен и др.

Море, планина и реки, екзотична растителност и многообразие на животински и растителни видове в съчетание с традициите и автентичната странджанска култура и обичаи, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм. Царево е привлекателен през летния сезон за практикуване на морски ваканционен туризъм със своите красиви плажове с дребнозърнест пясък и кристално чиста морска вода. Тук има разнообразие от съвременни места за настаняване, както и заведенията за хранене и развлечение, които предлагат богата национална кухня и морски деликатеси. Царево има богата културна програма. Традиционно през август се провежда Седмица на морето, Международен фестивал на мановия мед, национални и международни фолклорни фестивали

Непосредствената близост на Странджа е причина за развития еко и планински туризъм в региона. Странджа е на едно от първите места сред защитените територии в Европа по биологично разнообразие. Тук се срещат около 50% от представителите на българската флора с голям брой ендемити, реликти и вписани в Червената книга редки и застрашени видове. Символ на парка е цъфтящата с приказно красиви огромни виолетови цветове странджанска зеленика. Голямо е разнообразието и на фауната. От всички защитени територии на страната в Странджа има най-голям брой сладководни риби, влечуги, прилепи и други дребни бозайници. От тук минава миграционният път на птиците Виа Понтика, което обуславя установените до сега 263 вида птици на тези територии. От тях 124 гнездят тук.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах