02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Каварна

Каварна

Град Каварна се намира на скалист бряг на Северното Черноморие. Общината е част от област Добрич, на 49 км от областния град. На 63 км се намира най-големият град на българското Черноморие - Варна. Крайбрежието на Каварна е едно от най-красивите в района. Простира се на 42 км, а общата площ на плажовете в общината е 74 000 кв.м. 

Eдин от символите на града е нос Чиракман. В миналото той се е врязвал на километри навътре в морето, но след силно земетресение, той се срутва. На неговото равно плато има много останки от крепостни стени, църкви и некрополи, които са доказателство за древността на Каварна. И днес нос Чиракман е притегателен център за археолозите. На север от Каварна, на 12 км се намира нос Калиакра, който е един от най-красивите морски носове и най-източната точка на Европа. Представлява дълъг 2 км полуостров, който при ясно време се забелязва отдалеч и е добър ориентир за крайбрежното корабоплаване. Скалите на нос Калиакра са величествено издигнати на 70 м над морето.

В близост се намират невероятно красиви и диви плажове и заливи. Единият от тях е залив Болата, който е част от резерват Калиакра. Намира се в близост до село Българево. Местността около Болата е невероятна, поради влажната зона и редките растителни и животински видове. Пясъчният плаж е естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. От двете страни на залива има скални масиви с издълбани в тях пещери. Освен това, Болата вече е част от клуба "Най-красивите заливи в света".

На 18 км от Каварна се намира Националният археологически резерват „Яйлата“. Местност Яйлата представлява приморска тераса с площ 300 декара и скални масиви, издигащи се на 50-60 м. Тук се намира пещерен "град" от 101 "жилища", заселени още през V хилядолетие пр.Хр. Яйлата е привлекателно място не само за археолози и историци, но и за всички любители на девствената природа. 

Живописният бряг на с.Тюленово също е едно от най-красивите места на Северното Черноморие и задължително за посещение. Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух. Бреговете на Тюленово са предпочитано място както от онези, които търсят диви и непокътнати места и искат да се доближат до природата, наслаждавайки се на пълноценна почивка, така и за любителите на силни усещания - гмуркане, скално катерене или морски риболов. Неповторимата природа, червените скали, чистата морска вода и шумът на вълните успяват да завладеят всеки посетител.

Въпреки че в основата на икономиката на град Каварна стои селското стопанство, поради разположението в една от най-плодородните части на Добружа, огромен принос е и морският туризъм. Местното население е много гостоприемно и приветливо посреща български и чуждестранни туристи през летния сезон. Освен красивите местности и уникални плажове, в близост до Каварна се намира и едно от най-престижните голф игрища в България. В района на Каварна има и много модерни туристически комплекси. Уникалната природна даденост в района на Каварна привлича много туристи, които харесват разнообразието в морския пейзаж. 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах