02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Китен

Китен

Курортното градче Китен е разположено на брега на Южното Черноморие, на 5 км от град Приморско и на 55 км от Бургас. Китен е предпочитана морска дестинация от българи и чужденци. През по-голямата част от летния сезон морето е спокойно, благодарение на затворените заливи. Очарованието на курортното селище се дължи на съчетанието от гористите разклонения на Странджа и синьото море, което превръща Китен в райско място по време на летния сезон. Природните ресурси и климатичните условия са прекрасна предпоставка за развитието на летен морски туризъм, както и на други дейности като водни спортове, риболов, фестивали и нощен живот. Заведенията за хранене и развлечение в Китен са многобройни и разнообразни – ресторанти, пицарии, таверни, барове и дискотеки.

Китен разполага с два прекрасни морски заливи с обширни плажни ивици – Караагач и Атлиман. В тях се вливат реките Караагач (Китенска река) и Дяволска. И в двете реки се срещат речен и блатен кефал, черна мряна, бяла риба. Плаж Атлиман (Северният плаж) заема територия от около 81 000 кв.м, която включва красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж условно се разделя на две – плаж „Китен-юг“ и плаж „Къмпинг Китен“. Той е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. Дължината на бреговата му ивица е 1,4 км. На юг достига до устието на р. Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей. В курорта има и минерален извор, който се намира близо до къмпинг "Атлиман". Водата идва от дълбочина около 700 метра.

В близост до Китен се намира паркът "Ропотамо", който е обявен за защитена територия през 1940 г., а от 1992 г. с обща площ 1000.7 ха. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии". Част от резервата са и скалните образувания „Лъвска глава” и „Веселата скала”. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти, естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни, широколистни гори със средиземноморски елементи. Над 100 от растителните видове в резервата са включени в Червената книга на България. По десния бряг на река Ропотамо се опазва едно от най-големите находища на морски пелин. В резервата "Ропотамо" са установени 257 вида птици, 8 от тях - световно застрашени и 71, включени в Червената книга на България. Резерватът е зимовище за много редки птици и важна междинна спирка на прелетния път Виа Понтика. С цел запазването на тази уникална територия от 2002 г. паркът е разширен и наречен „Комплекс Ропотамо”, заемащ площ от 5500 ха. Новият комплекс включва различни категории защитени територии – поддържан резерват „Вельов вир”, защитена местност "Блато Стамополу", природните забележителности „Блато Aлeпу”, „Маслен нос”, „Пясъчни дюни в местност Перла” и „Пясъчни дюни в м. Алепу”.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах