02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Несебър

Несебър

Град Несебър е разположен на брега на Черно море, на 36 км от гр. Бургас и в непосредствена близост до най-големия и оживен български морски курорт Слънчев бряг. Несебър е един от най-древните  градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 г. Населен от траките в края на бронзовата епоха, те го нарекли Мелсамбрия, което означавало „град на Мелсас” – вероятно името на основателя на селището. По-късно древногръцко племе населява селището и под негово владение то се разраства. Тогава се изгражда и крепостна стена около града. В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя и започват да го наричат Месемврия. Градът продължава да е важен икономически и културен център. В Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове, след като Римската империя мести столицата си в Константинопол и християнството става официална религия. Градът става част от Първата българска държава през 812 г., а славяните, които се заселват тук, започват да наричат града Несебър.

Днес старата и новата част на града са свързани с тесен провлак, който е любимо място за разходки на гостите и жителите на града. От двете му страни, в близост до морето, има пешеходни алеи. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака. Културно-познавателният и морският ваканционен туризъм в Несебър са изключително силно развити. През лятото курортът привлича многобройни български и чуждестранни туристи със своите невероятна старинна архитектура, древна история и красивите морски гледки, които се откриват оттук.

Старият град е разположен на малък полуостров, дълъг около 850 м. и широк 350 м. Заради изключителното си културно и историческо богатство Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение с постановление № 243 на Министерския съвет от 18.07.1956 г. През 1983 г. Стария Несебър е вписан в Списъка на паметниците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В центъра на Стария Несебър се намира един от най-добре запазените храмове от Средновековието – църквата „Христос Пантократор”. Храмът е строен през ХІІІ – ХІV в. и има правоъгълна форма. Обявен е за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 41 на Държавен вестник от 1964 г. В старата част повечето постройки са от епохата на Възраждането. Интересна е архитектурата на къщата на Москояни, в която е разположена експозицията на Етнографския музей на града, където са показани много предмети от бита и традиционни носии. През летните месеци в античния театър на Стария Несебър се провеждат концерти и различни по вид събития. Днес, старият град е атрактивно място за романтични разходки по тесните калдъръмени улички, покрай малките магазинчета, предлагащи ръчно изработени сувенири – керамика, плетива и накити. Прекрасната историческа атмосфера на града е предпоставка за незабравима почивка.

Административният живот е съсредоточен в новата част на Несебър. Тази част на града се отличава с новата си модерна архитектура. Тук се предлагат разнообразни възможности за настаняване. Освен това, в тази част на града се намират две широки плажни ивици с естествени пясъчни дюни, които формират интересен природен феномен. Тук може да прекарате времето си в разходки с корабче или яхта, риболов, велосипед под наем, водни спортове и други.

 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах