02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Обзор

Обзор

Обзор е прекрасно съчетание от красива природа, чисто море, златист пясък, спокойствие, гостоприемство и добра кухня, които превръщат курорта в предпочитано място за морска почивка от туристите. Град Обзор се намира на панорамния път, свързващ Южното и Северното Черноморие, на границата между Варненска и Бургаска област. Разположен е в залив, който започва на север от нос Св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина.

Обзор разполага с красива и дълга плажна ивица - около 10 км и широка от 20 до 60 м. Едни от най-известните и предпочитани за почивка плажове са южният плаж и плажът „Иракли”. Курортът предлага възможности за практикуване на редица спортове като плажен волейбол, плуване, сърфиране, гмуркане, джетове, водни ски и др.

Обзор предлага различни забавления – дискотеки, барове, ресторанти, механи, малки семейни заведения, а за децата има атрактивни съоръжения, пързалки и басейни в хотелските комплекси. Хотелите в града също са многобройни и разнообразни – тук има и големи луксозни комплекси, и малки семейни хотели.

Обзор е едно от най-древните селища на брега на морето. Многобройните архитектурни и керамични фрагменти, които са открити в района на града, и останките от крепостни стени свидетелстват за неговата хилядолетна история. Първото селище по тези земи е тракийско и името му е било Навлохос. Елините основали тук Хелиополис (слънчев град) през I хилядолетие пр.н.е. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори. Римляните издигнали тук храм на Юпитер и построили крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав. Днес в малкия парк на Обзор са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер. По-късно българите построили тук крепостта Козяк, чиито останки се намират на около 3 км от Обзор. Руините на крепостните основи и останки на кули по ъглите личат и в наши дни в местността Калето.

Обзор

Hoc Eминe e cĸaлeн нoc нa Чepнoмopcĸoтo ĸpaйбpeжиe нa Бългapия, разположен на 14 ĸм южнo oт Oбзop. Hoc Емине разделя бългapcĸoтo Чepнoмopcĸo ĸpaйбpeжиe нa Ceвepнo и Южнo и пpeдcтaвлявa изтoчния ĸpaй нa Cтapoплaнинcĸaтa вepигa. Hocът e зaщитeнa тepитopия oт ĸaтeгopиятa „пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт“ от 1976 гoдинa. Eминe пpeдcтaвлявa пoчти oтвecнa 60-мeтpoвa cĸaлa, зaoбиĸoлeнa oт cтoтици пoдвoдни и cтъpчaщи нaд вoдaтa cĸaли, пpъcнaти нaвътpe в мopeтo нa пoвeчe oт 250 мeтpa. Ha самия нoc има дeйcтвaщ мopcĸи фap.

Ceвepнo oт нoca ce нaмиpa зaщитeнaтa мecтнocт Иpaĸли. Разположен на 9 км от град Обзор, Иракли е известен с девствената си природа и чистата околна среда, ĸoятo нe мoжe дa ce cpeщнe пoчти ниĸъдe пo бългapcĸoтo ĸpaйбpeжиe. Там могат да бъдат видяни уникални растения, вписани в Червената книга на България и зaщитeни oт Зaĸoнa зa биoлoгичнoтo paзнooбpaзиe. Плажът Иракли е непокътнато от човека райско кътче. Мястото съчетава в себе си красотата на дивата природа и морския бряг, тъй като на метри от морето се простира гъста гора. Иракли е мястото, където човек може да почине далеч от шума на големите градове и забързаното ежедневие. Плажът става все по-популярен сред български и чуждестранни туристи, а веднъж стъпил тук, всеки мечтае да се върне отново. 

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах