02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Поморие

Поморие

Град Поморие е разположен в южната част на българското Черноморие, на 22 км от град Бургас. Курортът е популярна туристическа дестинация за лятна морска ваканция. Климатът е изключително подходящ за туризъм с около 2360 часа слънцегреене годишно. Плажната ивица на Поморие е дълга цели 5 км с фин пясъчен плаж и чиста морска вода. През лятото в Поморие пристигат над 100 000 туристи, привлечени от спокойствието на града, добре изградената инфраструктура и чистите плажове.

Поморие

Поморие има уникален лечебен природен ресурс, поради което курортът става все по известен като балнеокурорт. Доказано е, че по качества поморийската лиманна лечебна кал, добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. С нея се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на двигателните органи, сърдечно-съдови, чернодоробни и др. Още от древността районът около Поморие е бил прочут с лечебните свойства на калта, добивана от Поморийското езеро. Днес многобройни туристи посещават курорта, комбинирайки балнео и СПА туризъм с морски отдих. Известни са и лечебните качества на минералната вода в града. Особено характерно е бавното изстиване на морската вода. Сутрин, преди изгрев слънце, въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи и йод, отделен в газообразно състояние от морските водорасли.

На брега на Поморийското езеро е открит Музей на солта, който представя развитието на добива на сол, както в миналото, така и днес. Той е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, по който това е ставало в древността. В музея е изложена експозиция с богат снимков материал, инструменти и предмети, които се използват за добив на сол. Посетителите могат да усетят автентичната атмосфера на миналото. Едновременно с това, посетителите имат възможност да се разходят из действащите солници. Освен това, от езерото се добива поморийска луга след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. 

Поморийско езеро

Подари високата соленост на Поморийското езеро се е създала уникална среда, към която са се приспособили различни растителни и животински организми, много от които редки и световно застрашени видове. Над Поморийското езеро преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Виа Понтика. Това обуславя голямото разнообразие от птици – общо 269 вида. В Посетителския и природозащитен център могат да бъдат наблюдавани защитените територии чрез наблюдателни тръби и бинокли. В района на езерото са обозначени два типа маршрути - орнитологичен за любителите на птиците и ботанически за любителите на растенията. Поставени са информационни табели, карта на езерото и маркирани маршрути.

В източната част на Поморие, близо до морския бряг, се намира резерват „Стари поморийски къщи”. Сградите представят характерната архитектура на черноморските къщи. Възможност за разхода предоставя и разположеният наблизо град Несебър, прочут с археологическите си находки и древна история. За тези, които предпочитат денонощни забавления, наблизо се намира и курортът Слънчев бряг, който предлага денонощни забавления.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах