02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Приморско

Приморско

Курорта Приморско е разположен на малък полуостров в югоизточната част на Черноморското крайбрежие, на 50 км от град Бургас. Климатът тук е умереноконтинентален с черноморско и средиземноморско влияние. Характеризира се с мека и къса зима и продължително лято. Приморско е предпочитана туристическа дестинация за морски ваканционен туризъм, заради благоприятния климат, прекрасната си природа, историческите и културни паметници, гостоприемното местно население и различните атракции, които предлага. В района около Приморско има 4 плажа – северен, централен, южен и „Перла”. Някои от плажовете предлагат различни атракции – волейболно игрище, водни спортове, детски съоръжения и др.

Приморско

В района на Приморско има много забележителности, които туристите могат да посетят. Открити са 4 светилища, 12 долмена и 10 могилни некропола. Най-голям интерес сред туристите предизвиква светилището „Беглик таш”, олицетворяващо култа към слънцето. Скалното светилище край Приморско е едно от най-големите открития за тракийската история на българското Южно Черноморие и Странджа. Разположено в централната най-висока част на нос Беглик таш, с надморска височина 128 м, обхваща площ от около 6 дка. Най-добре проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, леко издигната над околния терен, са разположени в кръг с диаметър 56 м отделни скални елементи от ритуалното пространство. Създадено е в средата на ІІ хил. пр.Хр. и е разрушено в началото на ІV в. сл.Хр.

В близост до Приморско се намира паркът "Ропотамо", който е обявен за защитена територия през 1940 г., а от 1992 г. с обща площ 1000.7 ха. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии". Част от резервата са и скалните образувания „Лъвска глава” и „Веселата скала”. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти, естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни, широколистни гори със средиземноморски елементи. Над 100 от растителните видове в резервата са включени в Червената книга на България. По десния бряг на река Ропотамо се опазва едно от най-големите находища на морски пелин. В резервата "Ропотамо" са установени 257 вида птици, 8 от тях - световно застрашени и 71, включени в Червената книга на България. Резерватът е зимовище за много редки птици и важна междинна спирка на прелетния път Виа Понтика. С цел запазването на тази уникална територия от 2002 г. паркът е разширен и наречен „Комплекс Ропотамо”, заемащ площ от 5500 ха. Новият комплекс включва различни категории защитени територии – поддържан резерват „Вельов вир”, защитена местност "Блато Стамополу", природните забележителности „Блато Aлeпу”, „Маслен нос”, „Пясъчни дюни в местност Перла” и „Пясъчни дюни в м. Алепу”.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах