02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Синеморец

Синеморец

Синеморец е живописно село, разположено на брега на морето, непосредствено до устието на река Велека. Красивият район и приятната атмосфера правят селото изключително добро място за почивка. Синеморец се намира на 6 км от Ахтопол, на 11 км от Резово, където е българо-турската граница и на 83 км от Бургас.

Синеморец

Непосредствената близост на природен парк „Странджа” предлага прохлада в горещите дни, както и многобройни възможности за пешеходни преходи до различни природни и исторически забележителности. Курортното селище Синеморец е райско кътче, което притежава неповторими дадености за отдих на море. Синеморец е любимо място на много туристи от цялата страна. Въпреки че по статут Синеморец е село – тук има богат избор като места за настаняване и многобройни ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии и плажни капанчета. Освен това, най-голямото богатство на курорта са неговите плажове, които са едни от най-красивите, девствени и непокътнати по цялото Черноморие. Два от плажовете са напълно диви и подходящи за търсещите спокойствие и уединение сред природата.

Плажна ивица "Косата" или северния плаж на Синеморец е мястото, където рекла Велека се влива в Черно море с красив естуар, успоредно на брега. Това е единственото място в България, където се образува лиман. Тази част е обявена за защитена местност, където се срещат стотици застрашени от изчезване животински и растителни видове. В устието на реката има повече от 550 вида растения, близо 20 вида земноводни, повече от 30 вида риби и около 40 вида бозайници. Един от най-ценните представители на флората във Велека е жълтата водна лилия, включена в Червената книга на България. Друг типичен представител на флората тук е блатното кокиче. От защитените представители на фауната са змиорката, дивият шаран и каспийската блатна костенурка.

Южният плаж на Синеморец се нарича "Бутамята" (Потамя), а на юг от него се стига до залив с красив плаж "Липите" и местност "Каньона", където са характерните скални образувания "Скалата на Сизиф", "Пещерата на гълъбите" и "Разделената канара".

На 6 км от Синеморец се намира и плажът Силистар, който е най-южният голям плаж по Българското Черноморие. Гостоприемният закътан залив, дивата гора зад плажната ивица, липсата на постройки, невероятно бистрите води, продълговатите скалисти носове в двата му края, правят мястото любимо за множество летовници, които са отседнали в района. Дължината на пясъчната ивица е около 550 м, а максималната широчина достига 110 м. Почти цялата околност край плажа спада към „Защитена местност Силистар“, част от Природен Парк Странджа, което засега е спасило плажа от груби посегателства и строежи. Местността е считана за една от най-значимите влажни зони за опазване водолюбиви птици.

Силистар

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах