02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Созопол

Созопол

Тих залив, златни пясъчни плажове и дюни обграждат един от най-хубавите южни черноморски курорти на България – Созопол.

Созопол се смята за един от най-старите градове на Българското Черноморие. Разположен е на живописен полуостров на около 35 км на юг от град Бургас. Созопол е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, заради своята невероятна автентична атмосфера, калдъръмени улички и старинни сгради. Градът е разделен на стара и нова част. Разходките в Стария град остават незабравим спомен за всеки посетител. По тесните улички се усеща духа на миналото, а на различни места се откриват романтични гледки към морето.

Созопол

Направените археологически проучвания доказват, че първото селище в района възниква преди повече от 6 хилядолетия. Преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония, която претърпява забележителен разцвет. През V век били издигнати здрави крепостни стени и монументални обществени сгради. В началото на І в. пр. н.е. градът е сринат и опожарен от римляните. След време Аполония се възстановява като град в източните предели на Римската империя. За първи път градът влиза в границите на България, когато е превзет от войските на хан Крум през 812 г. Средновековният Созопол е епископски център с повече от 20 църкви и 5 манастира. От средновековната архитектура до днес са запазени руините на манастирския комплекс на остров Св. Иван – X – XVII век, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний. Старият град на Созопол е обявен за музей през 1974 г. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на Стария град. 

Туризмът е ключов в икономическата характеристика на Созопол. Със своето културно-историческо минало, запазена си архитектура, плажове и ежегодните празници на изкуствата, Созопол привлича множество български и чуждестранни туристи. Курортът предлага разнообразие от места за настаняване, ресторанти, барове и дискотеки, както и отлични условия за практикуване на водни спортове. В непосредствена близост до града има няколко къмпинга - „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. 

Забележителности в района на Созопол са в изобилие. Замъкът в Равадиново е чудесно място за еднодневна разходка, където могат да бъдат видяни различни видове дървета, растения и цветя. Освен с архитектурата си и причудливите скулптури, замъкът грабва и с езерата, обитавани от сладководни риби, водни птици, бели и черни лебеди, пеликани и много други. Разполага с обособени места за хранене, детски кът и стаи за игри. Вълшебно като в приказка.

Разходка с лодка до най-големият български черноморски остров Свети Иван също е едно от атрактивните развлечения. Той е археологически резерват и защитена територия, познат със средновековния си манастирски комплекс „Св. Иван Предтеча и Кръстител“ и екзотичната си природа. Дом на над 70 вида птици и притежател на най-голямата средновековна библиотека, островът привлича туристи всекидневно.

Национален парк „Ропотамо“ се намира на около 20 км южно от къмпинг „Каваци“. Паркът е с гъста, подобна на джунгла растителност, известен с лонгозните си гори по крайбрежието и дом на разнообразни животински видове. Мястото предлага както разходка с корабче по устието на реката, така и пешеходен туризъм по обозначени маршрути. Само 30 мин. преход ви разделят от резерват „Водни лилии“. В местността може да посетите още „Змийски остров“ или „Свети Тома“ – едно от малкото места в България, където се срещат диви кактуси и Аркитуно, единственият плаж у нас с пясъчни лилии. Това са изключителни места, които са защитени обекти.

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах