02 44 145 44 office@verso.bg

02 44 145 44 office@verso.bg

top-picture

Златни пясъци

Златни пясъци

Уникална природа, живописна гора, великолепни плажове, чисто море, слънце, минерална вода, незабравима атмосфера. И всичко това на едно място. Златни Пясъци е един от малкото български курорти, които предлагат толкова богата палитра от възможности за отдих, развлечение, лечение, спортни занимания и нови приятелства.

Златни пясъци

Златни Пясъци е прекрасен морски курорт, разположен в североизточна България. Намира се само на 18 км от центъра на град Варна и е разположен до Национален Парк - Златни Пясъци. Името на курорта Златни Пясъци идва от древна легенда, според която мястото едно време е представлявало скривалище за плячката на пирати. На природата обаче не се понравило подобно светотатство, и затова превърнала всичкото им злато в пясък. Златни Пясъци предлага широк спектър от хотели за настаняване.

Освен красив летен курорт, Златни Пясъци е и парк, тъй като е изпъстрен с пешеходни алеи и няколко туристически маршрута през горите. Разположението на комплекса близо до центъра на Варна, естествената природа, която го обкръжава и услугите, които се предлагат от хотелите му, превръщат Златни Пясъци в един от най-предпочитаните летни курорти, който обаче не остава пуст и през зимата. През снежния сезон в Златни Пясъци има много фирмени мероприятия като семинари, симпозиуми, обучения, работни срещи. Курортът разполага с отлична база и е удобна начална точка за разглеждане на забележителностите по северното крайбрежие. В близост се намират: историческата крепост Калиакра, езерото Дуранкулак, Мидената ферма както и „рок столицата на България” – Каварна.

В някои от хотелите в курорта се използват минералните извори и предлагат различни балнео процедури. Тези центрове, не използват само методи от традиционната медицина, но също така практикуват лечение с прополис, пчелна отрова, както и някои методи от китайската медицина. Спортните съоръжения на курорта са доста на вид и брой. На разположение на туристите са 10 тенис корта, конна база, баскетболни и волейболни игрища, зала за боулинг, фитнес центрове, един от които е на открито, стрелбище, където може да се стреля и с лък, аквапарк, алеи за велосипеди, сафари, ловни дружини, турнири по пейнтбол и още много. Нощният живот в Златни Пясъци не отстъпва по нищо на спортните съоръжения. С настъпването на нощта курортът се превръща в безкрайна фиеста от светлини, звуци и нощни забавления. Курортът разполага с много барове и ресторанти, нощни клубове и дискотеки. За любителите на хазартните игри в курорта има многобройни казина и игрални зали.

Нощен живот Зл. пясъци

Около територията на комплекса се намира Природен парк - Златни пясъци, обявен за такъв през 1943 година. Природният парк е един от най-малките в България, но е дом за голям брой защитени растителни, животински, земноводни, влечуги и птици. Природен парк Златни пясъци предлага 5 туристически и 5 специализирани маршрута. Освен за пешеходен туризъм, те са подходящи и за природо-познавателен туризъм, велотуризъм, фототуризъм и туризъм за хора със специални нужди. Всяка една разходка е съпътствана със запознаване с биологичното и ландшафтно разнообразие на парка. Обособени са разнообразни кътове за отдих – навеси и беседки с пейки, масички и огнища в близост до старинни чешми. На отделни места се разкриват и красиви панорамни гледки към морето, парка от високо и курортния комплекс Златни пясъци.

Известният скален манастир "Аладжа" се намира в природния парк и до него може да се стигне както пеш от курорта, така и с кола. Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България от 13-14 век и е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение. Помещенията на манастира са издълбани на две нива във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията, кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирският параклис. На 600 – 700м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Аладжа манастир е популярна туристическа атракция, която се посещава от хиляди туристи. Скалният манастир се намира в централната на част на природния парк "Златни пясъци"– защитена територия с редки дървесни видове. Красивата природа наоколо в съчетание с историческите и християнските забележителности го правят прекрасно място за културен, поклоннически и екологичен туризъм.

Аладжа манастир

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. За повече информация тук

Разбрах